Op 15 en 16 november heeft de 3e editie van de NVBW tweedaagse plaatsgevonden met Rotterdam als bestemming.
Circa 90 bestuurders hebben gedurende twee dagen ‘De rauwe werkelijkheid van de inclusieve stad’ kunnen ervaren. De eerste dag stond in het teken van de excursies. Deelnemers konden kiezen uit 5 verschillende bezoeken georganiseerd door de Rotterdamse corporaties Havensteder, Vestia, SOR, Woonbron en Woonstad. Rode draad van de excursies was de ‘inclusieve samenleving’: aanpak corporaties, wat werkt wel en wat niet, met wie wordt er samengewerkt…

Vervolgens gingen de deelnemers per boot naar de RDM kantine waar het diner plaatsvond. Er is veel met elkaar gesproken aan de tafels met tussendoor korte reflecties over de bijzondere locatie waar het diner plaatsvond, Heijplaat, over netwerkleiderschap en ‘wicked problems’.

 

 

 

 

 

 

 

Onder leiding van dagvoorzitter Harry-Jan Bus vond op vrijdag 16 november de masterclass in het Boijmans van Beuningen museum plaats.

Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, informeerde de aanwezigen over de activiteiten in Rotterdam Zuid waar 200.000 mensen wonen. In 20 jaar tijd moet Rotterdam Zuid op G4 niveau gebracht worden. Het gaat dan naast de kwaliteit van de woningen onder andere om arbeidsparticipatie en opleidingsniveau. Bij de activiteiten ligt de focus op de bewoners / gezinnen. Het motto is slechte weg afsluiten, goede weg bevorderen. Om deze ambitie te kunnen realiseren is het belangrijk verbinding te zoeken met de instituties die in de wijken aanwezig zijn. Netwerkleiderschap is nodig om tot goede resultaten te komen.

Vervolgens legde Leo de Jong, specialist brandpreventie van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de vraag voor of een gebouw brandveilig genoeg is als voldaan wordt aan de wettelijke basis en lichtte de nieuwe inzichten op het gebied van brandpreventie toe.

De brandweer kan de brandveiligheid van gebouwen analyseren, maar kan niet alleen de veiligheid vergroten. Daar is verbinding met andere partijen voor nodig, waaronder de corporaties, politie, gemeente, GGZ. De NVBW-leden gingen naar aanleiding van deze presentatie met elkaar in gesprek over netwerkleiderschap en hoe acteer je als bestuurder in (het voorkomen van) een crisissituatie.

Bas Kurvers, wethouder bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving in Rotterdam besloot op het laatste moment niet the ‘usual speech’ te geven, maar om de leden een persoonlijk verhaal te vertellen. Hij is in IJsselmonde opgegroeid en ging naar de middelbare school in Rotterdam Zuid waar hij de eerste keer kennis maakte met de rauwe werkelijkheid van de inclusieve stad. Hij is uiteindelijk met zijn vrouw verhuisd omdat er in Rotterdam geen geschikte woning te vinden was. De gemeente wil nu in Rotterdam toe naar gemengde wijken. Daar zijn ingrijpende maatregelen voor nodig. De ambitie van het college is om in deze periode 18.000 woningen te bouwen. In de inclusieve stad zit een grote uitdaging.

Als afsluiting werd de opgave voor corporaties om voor goede huisvesting te zorgen voor mensen die ‘steun’ nodig hebben benadrukt tijdens een paneldiscussie met bewoners en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk veld. De mensen in de wijken zijn een belangrijke schakel hierbij. Nadrukkelijk werd daarnaast gepleit voor het bevorderen van wederzijds vertrouwen tussen corporaties en huurders.

De NVBW voorzitter sloot vervolgens de tweedaagse af en bedankte de lokale corporaties voor hun betrokkenheid en inzet. De deelnemers werden vervolgens uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling “Pure Rubens” in het Boijmans museum.

Het NVBW bestuur kijkt met volle tevredenheid terug naar deze Tweedaagse. Uit de evaluatiecijfers blijkt dat de deelnemers het ook een erg geslaagde tweedaagse vonden. Wij danken iedereen die aanwezig was en in het bijzonder de Rotterdamse corporaties voor hun waardevolle bijdrage en kijken uit naar de tweedaagse 2019 in Eindhoven op 14 en 15 november.

 Fijne Feestdagen en graag tot volgend jaar!!!